zondag 17 maart 2013

De jeugd van tegenwoordig in een ander licht

Tieners zijn ontspoord: ze zijn losbandig en gedragen zich niet behoorlijk. De jeugd van tegenwoordig denkt niet meer na en ‘liefde’ draait slechts om de seks. Wie niet meegaat met de tijd is preuts en wie zich blootgeeft wordt gekwetst en veroordeeld door omstanders. Maar wie heeft hier schuld aan? Ligt dit aan de jeugd zelf? Of aan de opvoeding van de ouders, die bovendien graag naar de ‘goede oude tijd’ terug willen? De tijd waarin liefde nog draaide om genegenheid en iedereen die luisterde naar hun ouders goed terecht kwam. Voor ouders is het kiezen tussen een strenge opvoeding waarbij het kind goed in de gaten wordt gehouden en een opvoeding waarbij het kind alle vrijheid heeft geen dilemma van deze eeuw. Ook in de achttiende eeuw, de eeuw van de verlichting, kende men dit probleem al. De verlichtingsidealen waren duidelijk: alles draaide om een goede opvoeding waarbij het erg belangrijk was dat er veel kennis werd opgedaan door de kinderen en dat ze zich goed gedroegen. Ook was het van belang dat kinderen vrijheid kregen om zelf te leren hoe ze op zichzelf konden passen. Dus hoe anders zijn de verhoudingen tussen ‘bange’ ouders en hun ‘losgeslagen’ kinderen dan? 

In het verhaal over Sara Burgerhart, een meisje dat wordt opgevoed door haar streng gelovige tante na het overlijden van haar ouders, wordt Sara door allerlei jongens aanbeden. Ze weet niet hoe ze hier mee om moet gaan en ze ziet er het gevaar niet van in tot ze seksueel geïntimideerd wordt door de heer R. Ze vraagt zich hierna af of het haar eigen schuld is en of ze verkeerde signalen heeft gegeven. Ze overlegt erover met haar vriendinnen die haar al eerder gewaarschuwd hebben voor dit soort foute jongens. Uiteindelijk eindigt ze met een goede jongen die Hendrik heet nadat zijn vader het huwelijk goedgekeurd heeft. Als dit verhaal in het heden geplaatst wordt, zijn er eigenlijk weinig verschillen. Verander de naam Sara Burgerhart in de naam van een willekeurig meisje uit deze eeuw en spoel 200 jaar verder: er zou waarschijnlijk hetzelfde gebeuren. Neem Maria Mosterd, een doodgewoon meisje dat in de handen van een loverboy belandde. Ze werd aanbeden door een, in haar ogen, ontzettend aantrekkelijke jongen die haar totaal inpakte met zijn charmes en haar tot een date wist te verleiden. Eenmaal daar verlangde hij dingen van haar waaraan zij niet wilde voldoen, maar ze deed het toch uit angst dat ze hem verkeerde signalen had gegeven. Uiteindelijk zat ze drie jaar vast aan deze meneer M. en werd ze dagelijks seksueel misbruikt. Hadden haar ouders dit kunnen voorkomen door haar veel strenger op te voeden? Wellicht, maar had het haar ook gelukkiger gemaakt? Waarschijnlijk niet. 

Als mens zijn we allemaal op zoek naar het geluk en een partner om ons mee voort te planten. Er bestaat geen geluk zonder het ongeluk te kennen en je wordt sterker door op te staan wanneer je valt. De beste opvoeding is de opvoeding die er toe leidt dat een kind gezond, zelfstandig, maar bovenal gelukkig opgroeit tot een volwassen persoon. Pas als een kind erin slaagt gelukkig te eindigen, is er sprake van een ideale opvoeding. Dan heeft het kind geleerd zich te gedragen, veel kennis opgedaan en zich vermaakt. En laten dat nou precies de idealen uit de verlichting zijn. Hoezo ‘de jeugd van tegenwoordig’?!

- Julia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten