zondag 17 maart 2013

Sara's opvoeding


Een van de kenmerken van de verlichting was dat er veel meer aandacht was voor de opvoeding van het kind. Deze gedachte, die erg vernieuwend was voor de achttiende eeuw, was als eerste geuit door de Britse filosoof John Locke. Hij beweerde dat een kind geboren wordt als een onbeschreven blad, en dat het de taak van de ouders is om het op te laten groeien tot een evenwichtig mens.
In Sara Burgerhart komt dit idee ook duidelijk naar voren. Sara heeft geen ouders meer, en wordt dus ook niet meer opgevoed. Haar voogd, die in principe een goede vervanger zou zijn, is altijd op reis en zijn vrouw, Sara’s tante, is het tegenovergestelde van een goede opvoeder. Sara wordt het zat en rent weg van huis. Ze komt in het pension van Maria Buigzaam, een weduwe. Zij neemt de rol van opvoedster op zich. Het is dan echter al duidelijk dat Sara niet op de weg is om een evenwichtig mens te worden, omdat ze veel feest en losbandig is. Wanneer Sara niet doorheeft dat heer R. slechte bedoelingen met haar heeft, waarschuwt Maria haar, en Sara neemt het advies serieus. Ze wil nog één keer met heer R. afspreken, wat eindigt in een ramp waarin hij haar bijna verkracht. Door dit incident heeft Sara wel een belangrijke les geleerd, al zij het een beetje laat.
Alles op een rijtje was het thema opvoeding een belangrijk aspect van De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. Er komen dan ook drie opvoeders in voor: haar ouders, die overlijden, haar oom en tante die het niet goed doen, en Marie, die te laat komt. Sara raakt dan ook in de problemen, waarmee een van de boodschappen van het verhaal wordt benadrukt. Met Sara is het uiteindelijk wel goed gekomen, al was het wel door schade en schande in plaats van opvoeding van een ervaren volwassene.

- Daniëlle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten