zondag 17 maart 2013

Foute mannen in de Verlichting



In de tijd van de verlichting was Nederland zeer tolerant als het over de liefde ging. Iedereen kon met elkaar aanpappen alles kon en alles mocht. Toen in 1758 de beroemde Venetiaanse rokkenjager Casanova in Nederland was hij enorm verbaasd dat hij zonder enig weerstand van ouders meisjes het hof kon maken. Hij kon bijvoorbeeld met een veertien jarige meisje genaamd Esther uitgaan en haar vader vond het ook nog goed!
Die vrijheid had ook een keerzijde. Omdat de meisjes zo vrij worden gelaten bestaat er een goede kans dat ze een zogenaamde foute man tegenkomen. En dan kan het snel fout gaan, want in de 18e  eeuw was men op liefdes gebied wel vrij, maar als het misging kon je reputatie snel vernietigd worden.
Dit overkomt Sara Burgerhart ook in de roman De historie van Sara Burgerhart. Sara valt in de handen R., een foute man. Ze raakt helemaal in de ban van hem. Maar dit gaat mis. R. lokt Sara naar een buitenhuisje waar hij haar tracht te verkrachten. Sara ontsnapt op het nippertje. Als R. haar verkracht had was het voor onmogelijk geweest voor Sara om een man te vinden, haar reputatie was immers vernietigd. 
Dit is best bijzonder, je zou verwachten dat in een samenleving waar jongeren veel seksuele vrijheid genieten hier reputatieverlies minder zou mee spelen, immers een fout is zeer snel gemaakt aangezien er meer dan genoeg extreem foute mannen zijn. Dit is niet het geval in het Nederland van de achttiende eeuw. Aan de ene kant was je behoorlijk vrij, maar aan de andere kant werd er erg opgelet op wat voor een partner je kiest. Je moest dus goed opletten, een helse taak aangezien je niet kunt ruiken of iemand slechte bedoelingen heeft. Een enorme verantwoordelijkheid dus voor de onervaren jongeren.

- Abdullahi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten