zondag 17 maart 2013


Kennis is macht. Tegenwoordig maken zowel mannen als vrouwen eerst carrière en gaan ze daarna aan de slag met hun grote liefde zoeken en een gezin stichten. In de tijd van Sara Burgerhart zat dit iets anders in elkaar. Het was weliswaar de bedoeling van Wolff en Deken om met Sara Burgerhart een betere, tolerantere en gelukkigere wereld te creëren.
Ze richtten zich op de jonge mensen van toen, in het specifiek jonge vrouwen. Het opvoedende deel van het verhaal van Sara Burgerhart komt hier naar voren, je moet leren van je fouten. Zo spreekt Sara af met de heer R. en wordt ze bijna verkracht. Op deze manier bekritiseren Wolff en Deken ook de vrijheid die Sara heeft gekregen om de wereld te ontdekken. Het is dan maar de vraag of Wolff en Deken hier iets duidelijk proberen te maken over opvoeding of dat ze juist hun mening laten doorschijnen dat zoveel vrijheid voor jonge vrouwen eigenlijk niet goed is.

Wat ze in Sara Burgerhart onder vrijheid verstaan is anders dan hoe wij het nu zouden opvatten. Sara gebruikt haar vrijheid om op zoek te gaan naar haar grote liefde en niet om plezier te maken met haar vriendinnen. Haar vrijheid draait dus nog steeds om een man zoeken en niet om carrière maken. Zo blijkt toch weer dat een carrière in die tijd voor jonge vrouwen uit den boze was. Wolff en Deken vermelden wel dat singles ook hun steentje kunnen bijdragen aan de samenleving. Weliswaar niet door kennis te vergaren en zichzelf te verrijken maar door bijvoorbeeld babysokjes te breien. Babysokjes breien. Wat een vrijheid.
Er zijn dus redelijk wat vraagtekens de zetten bij het woord ‘vrijheid’ in het verhaal van Sara Burgerhart. In zekere mate krijgt Sara Burgerhart vrijheid, toch heeft deze vrijheid heel wat beperkingen. 

- Fleur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten