zondag 17 maart 2013

Sara Burgerhart: een verlichte vrouw?


In de tijd van de verlichting werd veel waarde gehecht aan onder andere opvoeding. Er was veel maatschappijkritiek en men wilde de verloedering van de samenleving tegengaan. 
Er valt te discussiëren over de mate waarin deze ideeën in Sara Burgerhart naar over komen. Sara Burgerhart is niet bepaald een voorbeeld van een jonge vrouw volgens de ideeën van de verlichting. Ze wil lekker vrijgezel blijven en laat vreemde mannen flink met haar flirten. Je moet haar dus niet na gaan doen. 
Misschien is Sara Burgerhart dan juist een voorbeeld van hoe het niet moet? Zodat jonge vrouwen zich rustig gedragen, niet te veel uitgaan en niet trouwen met te hoog gelegen mannen. Sara Burgerhart leert ook nog een belangrijke les in het verhaal, namelijk dat je niet door moet slaan en je aan de ideeën van de verlichting moet houden anders kan het flink fout gaan. 
Bij Sara Burgerhart gaat het ook fout, want meneer R. wil haar misbruiken. Met wat hulp kan ze nog op tijd ontsnappen, maar de schrik zit er wel in en ze heeft haar lesje gehad. Jij ook? Dat is nou de vraag, of de lezer hier ook van gaat leren. Ik denk het eigenlijk wel omdat je best wel meeleeft met Sara Burgerhart en dan ook schrikt als ze bijna misbruikt wordt. Natuurlijk wil je voorkomen dat dit bij je zelf gebeurt en gedraag je je voorbeeldig en ga je niet te veel uit en laat je niet te veel flirten. En bovenal denk je na het lezen van de briefroman wel twee keer na voor je met een ‘onbekende’ mee naar huis gaat. Dat het idee van de schrijfsters, Betje Wolf en Aagje Deken, een goed idee was, bleek wel toen de roman vertaald werd naar het Frans en Duits en uit het feit dat verschillende schrijvers, waaronder Rhijnvis Feith, het idee van een briefroman over een vrouw die een onbereikbare liefde heeft. Waarschijnlijk is dit dan ook een heel invloedrijke roman geweest voor de Verlichting. 

- Wesley

Geen opmerkingen:

Een reactie posten